Rund x2

Fortsatte raskt med en rund brudbukett. Visserligen går det snabbare att göra en rund, men det är inte lättare. Att få den perfekta runda formen är lättare sagt än gjort att få till. Här har jag jobbat med exakt samma material som den droppformade buketten i förra inlägget.

Nästa dag gjorde jag ännu en rund brudbukett men grupperade blommorna i en oregelbunden rytm. Jag kombinerade stor- och småblommiga blommor och jobbade med olika nyanser av vitt vilket ökar bukettens spänning. För att skapa kontrast i buketten har jag även tagit in en plockad gerbera, alltså behållig bara det svarta ögat. För att skapa ett lugnare och mer samlat intryck av bukettens yttre form har jag jobbat med texasgräs runt buketten.

Blommor: ros (Avalanche), ranunkel, plockad gerbera x2 en vit och en svart, brudslöja och texasgräs.

Båda buketterna, även den droppformade buketten i förra inlägget, är gjorda i oasis. Den droppformade i brudhållaren ladynette och de runda i brudhållaren lady 1.

Imorgon börjar examensproven!

27.05.2013 kl. 11:49

Vecka: repetition brudbukett

Morjens!

Förra veckan hade vi alltså repetition på brudbukett. Startade med det jag tänkte mig som svårast: droppformad brudbukett. Tack och lov gick det riktigt bra, det behövde jag verkligen efter föregående veckas nederlag.

Bukettens grund är gjort med blandat grönt: läderblad, plumosus, pistacia, salal och galaxiblad.   

Blommor: ros (Avalanche), freesia, bupleurum

27.05.2013 kl. 11:28

Kransen som kostade mitt självförtroende

Sista dagen, torsdag, på veckan med repetition på begravningsbinderi skulle jag göra en krans. Jag såg fram emot det, vi har bara en gång tidigare gjort en begravningskrans av den traditionella varianten.

Till en början gick allt bra, men när jag inte var långt ifrån klar kände jag ändå att det var nåt som inte stämde så jag ropade på Fredrik för att sätta fingret på problemet. Jag ska väl inte säga att jag blev sågad, men inte långt ifrån. Och jag höll ju med om de många sakerna som inte stämde med kransen, jag hade tagit in för många olika blommor, byggt upp en dekoration med "en boll med två svansar" och ja, listan kan fyllas på. Där stod jag och det kändes som om jag inte kunde någonting, två veckor till examensprov, genrep på begravningsbinderi och jag kunde ingenting.

Efter att ha förbannat mig över att jag minsann inte ville bli florist längre och arrgorökt en cigg eller hetsätit lite choklad, eller jag minns inte vad jag gjorde, så bestämde jag mig för att göra om kransen nästa dag efter lektionerna i företagsekonomi. Så på fredagen spottade jag i nävarna och satte igång igen. Det kändes väl inte helt 100 denna gång heller, men det blev helt ok och den fick till och med åka med på en riktigt begravning. Men så mycket den kransen kostade mig kan ingen betala. Här är det färdiga resultatet i alla fall!

26.05.2013 kl. 23:53

Repetition inför examensprov

Den här veckan har vi repeterat begravningsbinderi inför examensproven som är om två veckor. Nästa vecka väntar repetition på bröllopsbinderi. Förstår ni att jag blir färdig om två veckor och två dagar, det gör inte jag!!?!

Först ut var en hög begravningdekoration med ros, germini, ammi majus, riddarsporre och buplerum.


Sen gjorde jag en låg variant av samma maierial men minus germini. Jag tycker den låga är svårare att göra än den höga, men det beror nog helt enkelt på att jag gjort den höga fler gånger

18.05.2013 kl. 00:18

Formallinjär krans 2, liggande krans.

Försök nr. 2

18.05.2013 kl. 00:02

Formallinjär krans 1.

Formallinjärt är svårt att greppa, men jag försöker!

17.05.2013 kl. 23:53

Blomsterklänning

Inför trädgårdsmässan i Göteborg tillverkade vi alltså blomsterklänningar med temat Liseberg 90 år. Ena gruppen tillverkade en klänning med inspiration år 1923 och min grupp tillverkade en klänning i modern tappning, 2013. Vi planerade och tillverkade först själva klänningsstommen som är gjord av tjockt bomullstyg och kycklingnät i och med att klänningen kommer bli väldigt tung. Sedan planerade vi vilka blommor vi skulle använda och hur mycket det skulle gå åt, här fick vi ta i beaktande att blommorna skulle gå att limma och att de skulle ha så bra hållbarhet som möjligt.

Blommorna vi valde var mestadels santini men även solboll, kvistros, germini och gloriosa. Efter att de hade vattendragit var det bara att sätta igång och klippa.

I klänningens överdel gjorde vi ett sicksackmönster som vi hade ritat ut på klänningen i förväg. Alla blommor limmades med limpistol.

På nedredelen gjorde vi ett friare mönster, som en rörelse över kjoldelen. Vi hade även gjort en klänningsmodell som är kortare framtill och längre baktill och limmade blommor på kjolens insida som en extra effekt.

Så här blev den! Fin va!? Och det bästa av allt: man KAN ha på sig den! Det hade våra mannekänger på Liseberg i helgen!

Jag, Elin Nyberg, Ulrica Cord och Susanne Nicklasson tillverkade klänningsstommen och jag & Elin Nyberg utformade och tillverkade blomsterhavet.

06.05.2013 kl. 11:50

Solfjäder till Liseberg

Under veckan som gått har vi jobbat med arbeten inför Trädgårdsmässan i Göteborg 3-5 maj som vi ska delta i. Delvis har vi jobbat med varsit eget arbete och delvis har vi jobbat i grupp med ett lite större arbete, nämligen blomsterklänningar. Klänningen visar jag senare, men här är mitt egna arbete.

Alla blev tilldelade varsin produkt man skulle planera och tillverka, jag fick en "solfjäder". Jag valde att jobba i rosa - röda färger och en gul solboll. Blommorna jag valde är lilja, nejlika x 2, celosia, nerine, ros och steelgrass.

05.05.2013 kl. 18:41

Mjödverkstad

Några veckor innan valborg gjorde jag den fasansfulla upptäckten att svenskarna inte dricker mjöd. Mjöd är en dryck vi i Finland dricker på valborg gjort på vatten, citron, jäst, farinsocker, strösocker och öl. Jag hade tänkt köpa mig en flaska eller två eftersom suget efter mjöd var lite extra stort i år. Ni kan ju tänka er hur besviken jag blev när jag fick veta att svenskarna inte ens visste vad mjöd var. Tack och lov var Isak på ingång lagom till valborg så vi tog på oss förklädena och lagade egen mjöd (Isak lagade, jag tittade på). Han är en guldklimp, min kille!

05.05.2013 kl. 17:38

Bordsdekorationer till examensmiddag

Eftersom vi florister är inhysta i samma skola som ett gäng jordbrukare är examensdagen reda i april, jordbrukarna måste vara klara att börja arbeta när säsongen börjar. Till examensmiddagen (som vi florister också var med på) skulle det göras bordsdekorationer. Vår lärare Fredrik hade inspirerats av bordsdekorationer som min klasskompis Elin (kolla Elins blogg!) hade varit med och gjort inför ett bröllop under sin praktik på Floristkompaniet i Stockholm. Så vi gjorde "blomsterträd", klot av blommor på en stam.

Klotets stomme gjorde vi utav två oasisblock, kycklingnät och spoltråd.

Alla hade varsin blandad kompott av blommor att använda till klotet.

Den lurviga lilla grabben som ligger vid elementet är Kimi. Det är min kusins hund som jag är extramamma till nu i två månader, gillar honom skarpt. Han är med i skolan vissa dagar och gör lite buketter.

Det blev tretton stycken klot som vi tog upp till festsalen, Elin leder blomstertåget.

Väl på plats blev det en rätt så häftig känsla, snygg helhetsbild. I vanliga fall skall bordsdekorationer vara så låga att man ostört kan prata med varandra över dekorationerna. I det här faller valde vi alltså att hissa upp dekorationerna ovanför huvudena.

05.05.2013 kl. 13:16

Glameliros

En glameliros är en limmad ros. Man utgår från en ros, mitten, och sedan "bygger man ut" rosen genom att limma kronblad från andra rosor på mittrosen för att få en stor ros. En enkel men väldigt speciell variant till brudbukett.

Det var kluigare än jag trodde att limma kronbladen för att få en snygg ros, man måste passa sig för att inte få en "skål" eller en "topp" och även tänka på att limma bladen i rätt vinkel för att få ut maximalt av kronbladen. Svårt! Tyvärr måste jag även använda en del skadade kronblad för att vi hade begränsat med rosor per elev att jobba med.

 

03.05.2013 kl. 23:40

Prov i kompositionsschemat

För ett tag sedan hade vi prov i kompositionsshemat. Ett kompositionsshema är ett system för planering och tillverkning av en produkt, man ska i förhand fundera om man skall tillverka en symmetrisk/asymmetrisk, rund/fyrkantig/trekantig, ljus/mörk osv. produkt för att underlätta arbetet. Det här är inget system jag kommer anamma inför mina arbeten, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet. Så här ser iaf min läroboks kompositionsschema ut.

Inför provet fick alla varsin tabell över kompositionsschemat där vår lärare hade kryssat i olika egenskaper för en brudbukett utefter en befintlig bild. Vi skulle nu försöka återskapa buketten utefter ledorden och efteråt fick vi jämföra vår bukett med buketten på bilden. Min bukett skulle bland annat vara varierande symmetrisk, klotformad, dekorativ, kompakt, varm (färger) och aktiv (färger). Vi fick plocka material utav det som just då fanns i skolan.

Här är mitt resultat, har aldrig gjort en klotformad brudbukett innan och märkte under arbetets gång vissa saker jag skulle gjort annorlunda, learning by doing.

03.05.2013 kl. 23:17

Bukett med konstruktion

Idag har vi gjort buketter med konstruktion (finare ord för rede). Vi har ju börjat öva lite lätt inför examensproven och då vi frågade våra lärare om detta betydde att vi kommer göra en bukett med konstruktion vid examensproven sa dom bara att dom inte kunde svara på det, hehe. Men det känns som hela vårt år har gått under redes/konstruktions -tema, så det känns inte helt omöjligt. Jag passade iaf på att göra en lite mer avancerad konstruktion med mikadopinnar och en enklare variant av vildvin.

Himla tur att det är florist och inte fotograf jag skall bli, objekten hålls knappt innanför bilden nuförtiden..

17.04.2013 kl. 22:39

Fortsättningen på begravningsbinderiet

Jag har ju glömt att visa! Av samma materialet från "cirkeln" från förra veckans begravningsbinderi så testade jag göra en till lite speciell dekoration. Enkel men effektfull!

Egentligen borde jag ha klippt bort handtaget till oasishållaren, men eftersom detta var ett snabbt test som sedan plockades isär valde jag att inte "slösa" på en hållare.

17.04.2013 kl. 22:29

Torsdagsbinderi

Idag fortsatte vi med begravningsbinderi med de blommor som fanns kvar av veckans blomsterleverans. Jag valde att gör en väldigt speciell variant, nämligen denna cirkel. Till den här dekorationen försökte jag använda så lite material som möjligt, det är bra övning inför butiksjobb då man inte har hur mycket pengar som helst att jobba med. Trachelium passar iiiinte riiiktigt in i dekorationen, men färgen passar bra och jag fick helt enkelt ta det som fanns att tillgå.

På eftermiddagen hjälpte jag en tjej i klassen med arrangemang till en begravning och gjorde denna. Färgerna är helt i min (och mammas!) smak!

När jag kom hem hade jag ett kort med ett tydligt budskap i postlådan:

11.04.2013 kl. 22:06
 
300 dagar i Töreboda, sen lämnar jag byn som utexaminerad florist. det här är min blogg om de 300 dagarna.

 

Senaste kommentarer

30.05, 19:45Rund x2 av Big Mama
27.05, 22:51Rund x2 av Jill
27.05, 17:49Rund x2 av big A